Interview met Huurdersraad JOOST
JOOST krijgt een nieuwe Huurdersraad: Huurders van JOOST. Er is al een website. Ook zijn er nu acht leden, want vorig jaar kwamen er twee enthousiastelingen bij, één uit Boxtel en één uit Rosmalen. Omdat er binnenkort ook eentje afzwaait en de groep meer collega’s goed kan gebruiken, is JOOST gestart met een wervingscampagne. Wij spraken hierover met twee huidige leden van Huurders van JOOST: Ifna Francisca en Ad Boleij. Zij benadrukken: “Lid zijn van Huurders van JOOST doe je niet voor jezelf. Je doet dit werk voor buren, plaatsgenoten en alle andere mensen die een woning van JOOST huren. Opkomen dus voor de belangen van anderen. Vooral van degenen die dat zelf niet kunnen.”
Voor alle huurders van JOOST
Ifna Francisca en Ad Boleij zijn al vele jaren lid. Volgens hen zijn alle leden van Huurders van JOOST mensen met een sociaal hart. “Vrijwilligers dus die niet uit eigen belang met JOOST praten, maar het totaalplaatje zien”, vertelt Ifna. Ze is al bijna 25 jaar lid van de belangenclub. “Ik begon ermee toen ik nog fulltime werkte”, weet ze nog. “Ik hou van mensen, wil graag wat voor ze doen. Hun belangen behartigen bij de woningcorporatie leek me dan ook heel leuk.” Ze deed dat eerst voor Rosmalense huurders, bij de voorloper van JOOST. Nu staat ze paraat voor álle huurders van JOOST in het hele werkgebied. “We praten mee over alles wat met wonen te maken heeft. We overleggen elke twee maanden met de woonstichting. We schuwen geen enkel onderwerp, bespreken álles. Denk bijvoorbeeld aan het duurzamer maken van woningen of het vervangen van cv-ketels. Wij praten dan namens huurders mee en hebben het over hoe die operatie het beste kan plaatsvinden. Ik vind het dankbaar werk om de stem te zijn van mensen die zelf niet zo eenvoudig van zich laten horen.”
Een serieuze gesprekspartner
Ad is het daar helemaal mee eens. “Het is belangrijk dat huurders vertegenwoordigd worden, vooral als het om hun portemonnee gaat. Als lid van Huurders van JOOST doe je niet anders.” Ad doet dit werk al bijna twintig jaar, in Boxtel. “Een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij. “Dat zit er bij mij in, ik kom uit een sociaal nest.” Hij legt uit dat ze als belangenbehartigers over alles hun mening mogen geven.” Over renovatie- en bouwplannen bijvoorbeeld. Maar ook over de afspraken die JOOST met gemeentes maakt over hoeveel woningen erbij moeten komen. Dan laten we onze mening horen over de betaalbaarheid. Of aan welke soort woningen lokaal behoefte is. We spreken ook regelmatig met de Raad van Commissarissen van JOOST. We zijn echt een serieuze gesprekspartner. Sociaal bewogen en bereid om wat voor anderen te doen. Ook praktisch, want er zijn nog steeds huurders die bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het invullen van formulieren. Ook voor hen zijn we er.”
Doet u mee?
De stichting Huurders van JOOST behartigt de belangen van alle JOOST-huurders. Of ze nu in Berlicum, Heeswijk-Dinther, Boxtel of Rosmalen wonen of in een andere gemeente of kern ‘van’ JOOST. Als belangenbehartiger kan Huurders van JOOST uit al die dorpen en kernen nog best wat vertegenwoordigers gebruiken. Dus heeft u hart voor mensen met een kleine beurs? En kunt u af en toe tijd vrijmaken om mee te denken met JOOST? Meld u dan aan voor de stichting Huurders van JOOST. U krijgt er een kleine vergoeding en een stem in ons beleid voor terug. Neem voor meer informatie contact met Inge Huisman, manager Sociaal Beheer van JOOST, of met Ad Boleij, voorzitter van de Huurdersraad. U kunt hen bereiken via 088 008 14 00.
Reacties